Θυμάσαι τις περιπετειώδεις κραιπάλες που έκανες στα μπαρ ως φοιτητής και απορείς με τον εαυτό σου, που πλέον δυσφορεί μετά από δύο ποτήρια κρασί; Μην ανησυχείς, είναι φυσιολογικό ο οργανισμός σου να μην αντέχει το ποτό όσο περνούν τα χρόνια. Δυστυχώς, όσο μεγαλώνουμε αυτά τα ανυπόφορα σημάδια του hangover, γίνονται ακόμα πιο αφόρητα.
1) Μεγαλώνοντας, ο οργανισμός δυσκολεύεται να επεξεργαστεί το αλκοόλ
Για κάθε ποτήρι αλκοόλ που πίνεις, ο οργανισμός σου χρειάζεται περίπου μια ώρα για να το επεξεργαστεί. Στα νιάτα σου, όταν έχεις τις πρώτες σου επαφές με το ποτό, ο οργανισμός σου μοιάζει με μια ολοκαίνουργια, αστραφτερή μηχανή, με κορυφαία απόδοση, όσο μεγαλώνεις όμως, οι επιδόσεις της μηχανής αρχίζουν να πέφτουν. Συγκεκριμένα, τα ένζυμα που διασπούν το αλκοόλ με τον καιρό εξαφανίζονται, γεγονός που σημαίνει ότι καθυστερεί η αποβολή του από τον οργανισμό, με τη διάρκεια του hangover να αυξάνεται.
2) Η σύνθεση του σώματός σου αλλάζει
Αφού περάσεις τα 35, το σώμα δεν κάνει τόσες καύσεις όσες στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται περισσότερο λίπος στο σώμα. Το λίπος δεν απορροφά το αλκοόλ και σε συνδυασμό με το ότι το σώμα με το πέρασμα του χρόνου χάνει τα αποθέματά του σε υγρά, δυσχεραίνει τη διαδικασία διάσπασης και αποβολής του αλκοόλ από τον οργανισμό.
3) Στις μεγαλύτερες ηλικίες η ανάρρωση απαιτεί περισσότερο χρόνο
Μεγαλώνοντας δε δυσκολεύεσαι να ξεπεράσεις μόνο ένα άσχημο μεθύσι, αλλά και άλλες καταστάσεις και ασθένειες. Για παράδειγμα, ένα κρύωμα που στα νιάτα σου διαρκούσε το πολύ δυο μέρες, τώρα μπορεί να χρειαστεί μία εβδομάδα για να κάνει τον κύκλο του. Ο οργανισμός καταπονείται και εξασθενεί πιο εύκολα, κάτι που το Αμερικανικό Ινστιτούτο για Θέματα Γήρανσης αποκαλεί “immunosenescence”, ελληνιστί “σταδιακή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος”.
4) Το ποτό σε συνδυασμό με τα χάπια, προκαλεί χειρότερο hangover
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή προκαλεί αντίδραση στον οργανισμό. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την αντιβίωση, αλλά όλα τα χάπια. Εάν είσαι λοιπόν σε ηλικία που λαμβάνεις χάπια καθημερινά (πχ για την καρδιά ή την πίεση), πρέπει να αποφεύγεις το αλκοόλ, το οποίο εκτός από άσχημο hangover, μπορεί να ελαττώσει την αποτελεσματικότητα του χαπιού και να σου προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
5) Εξασθενεί τη μνήμη
Τα κενά μνήμης είναι ένα σχετικά συνηθισμένο επακόλουθο της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Όσο μεγαλώνεις όμως, αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσεις μερική “αμνησία” από το βράδυ που ήπιες αρκετά, είτε μέθυσες είτε όχι. Το αλκοόλ επηρεάζει τους νευρώνες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, γι’ αυτό εάν είσαι πάνω από 50 πρέπει να πίνεις με μέτρο, δηλαδή όχι πάνω από 2 ποτήρια καθαρού αλκοολούχου ποτού.