Η ιστορία του ξεκινάει από τον 19ο αιώνα και πλέον έχει γιγαντωθεί. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι ιδρυτής είναι ένας Έλληνας μετανάστης στην Ιταλία! Ο λόγος για τον διασημότερο οίκο κοσμημάτων BVLGARI, τον οποίο δημιούργησε ο γεννημένος το 1857 στην Παραμυθιά, Σωτήρης Βούλγαρης, γονείς του οποίου ήταν ο Γιώργος Βούλγαρης και η Ελένη Στρουγγάρη.
Από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας, ο Σωτήρης ήταν ο μόνος που επιβίωσε και κατάφερε να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας στην αργυροχοΐα. Η επαφή με τα κοσμήματα ξεκινούσε από τον παππού του Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου. Το ταλέντο στη δημιουργία κοσμημάτων κληρονόμησε και ο Σωτήρης που μαζί με τον πατέρα του άνοιξαν ένα μαγαζί χρυσαφικών στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Ήταν στην περιοχή του κριθαροπάζαρου, εκεί όπου σήμερα είναι η πλατεία «Βούλγαρη».
O Σωτήριος Βούλγαρης
Την περίοδο εκείνη η Παραμυθιά και άλλα χωριά της περιοχής αντιμετώπιζαν προβλήματα από τους Τούρκους. Οι συνεχείς πυρπολήσεις του χωριού και οι σοβαρές ζημιές στο μαγαζί τους, ανάγκασαν την οικογένεια Βούλγαρη να μετακομίσει στην κοντινή Κέρκυρα. Αυτό όμως δεν αποτέλεσε αιτία να τα παρατήσουν, αφού εκεί, στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού, άνοιξαν ένα μαγαζάκι με κοσμήματα. Λίγο αργότερα, ο Σωτήρης Βούλγαρης γνώρισε τον μετέπειτα συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Κρέμο.
Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Τα προβλήματα συνεχίζονταν ακόμη και στην Κέρκυρα και το 1880 ο Βούλγαρης με τον Κρέμο αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Ιταλία. Εκεί εγκαταστάθηκαν στη Νάπολη, όπου άνοιξαν το πρώτο τους κοσμηματοπωλείο. Ωστόσο, λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας, αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα και, μετά από μια σειρά διαρρήξεων, αποφάσισαν να το κλείσουν. Όμως, δεν εγκατέλειψαν το όνειρό τους και λίγο αργότερα μετακόμισαν στη Ρώμη. Εκεί, έφτιαχναν βραχιόλια και σκουλαρίκια, τα οποία πουλούσαν στους επισκέπτες έξω από το Βατικανό. Δεν άργησαν για το επόμενο βήμα τους, αφού άνοιξαν καινούργιο κατάστημα, στη Via Sistina, και το ονόμασαν «Οld Curiosity Shop». Όνομα εμπνευσμένο από μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ BVLGARI
Μετά από διαφωνίες που είχαν, οι δύο συνεργάτες χώρισαν τους δρόμους τους. Ο Σωτήρης Βούλγαρης βρήκε τον κατάλληλο χώρο στη Via Condotti και εκεί άνοιξε το μαγαζί που έκανε διάσημα τα κοσμήματα σε όλη την Ιταλία. Μέχρι το 1897 αριθμούσε άλλα τέσσερα κοσμηματοπωλεία στην Ιταλία και έως το 1913, με τη βοήθεια των παιδιών του, Γιώργο και Κωνσταντίνο, η επιχείρηση άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.
Ένα από τα πρώτα καταστήματα στην Ιταλία
Ο Βούλγαρης δεν λησμόνησε ποτέ την καταγωγή του, γι’ αυτό και κράτησε για πάντα το ελληνικό διαβατήριο. Φρόντισε, μάλιστα, να παντρευτεί κοπέλα που του έστειλαν από την Ελλάδα, ενώ το 1930 χρηματοδότησε την κατασκευή ενός καταπληκτικού σχολείου στη γενέτειρα του. Δύο χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή και ετάφη στο νεκροταφείο των ξένων, με το ελληνικό του όνομα. Οι δύο γιοί του ανέλαβαν την επιχείρηση μετά το θάνατο του πατέρα τους και στην ουσία ήταν αυτοί που της έδωσαν την εικόνα που έχει σήμερα, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο ιταλικό στυλ. Eκείνη την περίοδο μάλιστα, υιοθετήθηκε ένα μοναδικό στυλ εμπνευσμένο από τον ελληνικό κλασικισμό και την ιταλική αναγέννηση.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ
Ο επικεφαλής του οίκου Bulgari , αυτή τη στιγμή είναι ο Nicola όπου με τον αδερφό του Gianni συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας. Ο Nicola Bulgari το 2005 επισκέφθηκε την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι πρόγονοί του, πριν φύγουν για την Ιταλία τον 19ο αιώνα. Στο παρελθόν είχε βρεθεί ξανά εκεί, συγκεκριμένα το 1954, σε ηλικία 13 ετών.
O Nicola και ο Paolo Bulgari, μαζί με τον αδερφό τους Gianni
Σκοπός των δύο αδερφών, των γιων του Γιώργου Βούλγαρη, ήταν να βάλουν τη σφραγίδα τους σε νέα έργα, στον τόπο καταγωγής τους, όπως το καταπληκτικό σχολικό συγκρότημα, η κατασκευή του οποίου είχε ολοκληρωθεί το 1937. Στα εγκαίνιά του, ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης τιμήθηκε με τον «χρυσό σταυρό του τάγματος βασιλέως Γεωργίου του Α’», για τις ευεργεσίες του προς την Παραμυθιά. Παράλληλα, σημαντική ήταν και η προσφορά τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε αναγκάστηκαν να πάρουν την ιταλική υπηκοότητα, αλλά βοήθησαν αρκετούς Έλληνες που βρίσκονταν στην Ιταλία. Στο σπίτι τους στη Ρώμη βρήκαν καταφύγιο πολλοί δραπέτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, πολλές Εβραίες, αλλά και ο Ευάγγελος Αβέρωφ.
ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΗΜΩΝ
Μέχρι και τη δεκαετία του ’70, η BVLGARI είχε καταστήματα σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου αποκτώντας παγκόσμια φήμη. Τα κοσμήματα, εμπνευσμένα από την ιταλική αναγέννηση και διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους, έγιναν τα αγαπημένα αξεσουάρ των βασιλικών οικογενειών και των αστέρων του Ηollywood.
O Gianni Bulgari μαζί με τον David Bowie και τη σύζυγό του Iman
Από την πριγκίπισσα Σοράγια του Ιράν, την Εβίτα Περόν, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, τη Σοφία Λόρεν, την Τζίνα Λολομπριτζίτα, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και την Άννα Μανιάνι μέχρι την Αντζελίνα Τζολί, τη Νικόλ Κίντμαν, την Κίρα Νάιτλι, τη Σαρλίζ Θερόν, τη Βαλέρια Γκολίνο και αναρίθμητες άλλες σύγχρονες σταρ που δηλώνουν φανατικές του στιλ που χαρακτηρίζει τα κοσμήματα BVLGARI.
Ο Nicola Bulgari αγκαλιά με την Brooke Shields
Χαρακτηριστική είναι η ιστορία με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο οποίος, όταν αγόρασε ένα σμαραγδένιο δακτυλίδι στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, είχε πει: «Εγώ έμαθα στη Λιζ την μπύρα κι αυτή μου έμαθε τη BVLGARI». Σαράντα χρόνια μετά, ο οίκος Christie’s δημοπράτησε το δαχτυλίδι στη Νέα Υόρκη έναντι 80.000 δολαρίων. Το ποσό αυτό διατέθηκε στον αγώνα της ηθοποιού κατά του AIDS. Επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο ποσό, αλλά και μια δωρεάν διαφήμιση για την BVLGARI.
H Elizabeth Taylor με τον Αριστοτέλη Ωνάση, φορώντας διαμαντένια κοσμήματα του διάσημου οίκου