Το άγχος έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία όλων των ανδρών.

Η ένταση και η συναισθηματική πίεση της καθημερινότητας έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, ημικρανίες, πόνο στην πλάτη, διαβήτη, καρκίνο και ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι άνδρες που έχουν υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να βιώνουν άγχος, αϋπνία, κόπωση, κατάθλιψη και μπορεί να στραφούν σε ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το ποτό, η υπερκατανάλωση τροφής, ή η κατάχρηση ναρκωτικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος τους.

Οι κίνδυνοι του άγχους

Το άγχος είναι επιβλαβές, επειδή πιέζει βιολογικά «κουμπιά» στους άνδρες, των οποίων η χρησιμότητα έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Οταν ο άνθρωπος έπρεπε να μάχεται με τα άγρια ​​ζώα για να σώσει την οικογένειά του, το άγχος προκαλούσε ορισμένες αντιδράσεις μέσα στο σώμα του:

* Ο καρδιακός ρυθμός αυξανόταν για να στείλει περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας την γρήγορη λήψη αποφάσεων

* Το αίμα πήγαινε στους μεγάλους μυς των χεριών και των ποδιών για να παρέχει περισσότερη δύναμη και ταχύτητα

* Το σάκχαρο στο αίμα αυξανόταν για να παρέχει περισσότερο καύσιμο για γρήγορη ενέργεια

* Το αίμα άρχιζε να πήζει πιο γρήγορα, για να αποφεύγεται η απώλεια αίματος από τραύματα ή εσωτερικές αλλοιώσεις

Δεν είναι δύσκολο να σχεδιάσετε γραμμές από εκείνες τις φυσικές αντιδράσεις στις σημερινές ασθένειες που συνδέονται με το άγχος.

Παρακάτω, θα διαβάσεις τους τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν προκειμένου να αντιμετωπίσεις το άγχος για να «βραχυκυκλώσει» αυτή η τάση που ενυπάρχει στις ρίζες σου.

Διώξε τον αρνητισμό

Προσπάθησε να μη σκέφτεσαι ό,τι πάει στραβά στη ζωή σου, αλλά όσα καλά έχεις. Λύσε τις διαφορές σου και απομάκρυνε από δίπλα σου τους τοξικούς ανθρώπους, που μόνο εκνευρισμό σου προκαλούν.

Kάνε γυμναστική

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα του άγχους και επίσης βελτιώνει γενικά την υγεία.

Να τρως και να κοιμάσαι καλά

Η καλή διατροφή και 6 έως 8 ώρες ύπνου κάθε νύχτα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να ανακάμψει από προηγούμενο άγχος και να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει νέο στρες. Αποφύγετε την καφεΐνη και άλλα διεγερτικά που μπορεί να ενισχύσουν το άγχος και την αϋπνία. Αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο θα μπορούσε να επιδεινώσει την όποια στενοχώρια αισθάνεστε.

Βρες την αιτία του άγχους σου

Η ενασχόληση με τα προβλήματα που προκαλούν ένταση μπορεί να σας απαλλάξει από το άγχος. Η αδράνεια απλά επιτρέπει την καλλιέργεια του άγχους. Εάν το σκυλί του γείτονά σας γαβγίζει συνεχώς, μιλήστε μαζί του γι’ αυτό. Συζητήστε με το αφεντικό σας για να βρείτε λύσεις στα προβλήματα στο χώρο εργασίας. Ζητήστε βοήθεια, αν δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε όλες τις απαιτήσεις που ζητούνται από σας.

Απόφυγε αγχωτικές καταστάσεις

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα επίπεδα άγχους των ανδρών φτάνουν στο 60% κατά τη διάρκεια κυκλοφοριακής συμφόρησης – επτά φορές υψηλότερο ποσοστό από το αντίστοιχο των γυναικών. Αν είναι δυνατόν, αποφεύγετε να οδηγείτε κατά τις ώρες αιχμής. Πηγαίνετε στα καταστήματα όταν ξέρετε ότι αυτά δεν είναι γεμάτα με πελάτες. Επίσης, περιορίστε το χρόνο που περνάτε με άτομα τα οποία σας εκνευρίζουν.

Αποδέξου τα πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν

Υπάρχουν πράγματα στη ζωή σας που δεν μπορείτε να ελέγξετε, ανεξάρτητα από την προσπάθεια που μπορεί να καταβάλετε. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιτρέψετε στη βροχή ή το χιόνι να σας εκνευρίζει – πώς θα μπορούσατε να αλλάξετε τον καιρό; Αντ’ αυτού, αναζητήστε τρόπους για να απολαύσετε τις ανεξέλεγκτες συνθήκες. Παίξτε στο χιόνι, όπως κάνατε όταν ήσαστε παιδιά. Περάσετε μια βροχερή μέρα διαβάζοντας, που λειτουργεί αγχολυτικά.

Μην αναλαμβάνεις περισσότερα από αυτά που μπορείς να χειριστείς

Συχνά δημιουργούμε το δικό μας το άγχος υπερφορτώνοντας το πρόγραμμά μας, παραλείποντας να πούμε «όχι» όταν μας ζητάνε να κάνουμε πάρα πολλά. Μην δίνετε πολλές υποσχέσεις και δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να τελειώσει τα πράγματα που συμφωνήσατε να αναλάβετε.

Ακολούθησε την προσέγγιση που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο

Ακούγεται κλισέ, αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η αρνητική οπτική των πραγμάτων μπορεί να μετατρέψει ακόμα και τις μικρές ενοχλήσεις σε μεγάλα προβλήματα.

Αντιμετώπισε τα πράγματα με σωστή ιεράρχηση

Προσδιορίστε ποιες είναι οι πιο σημαντικές από τις εργασίες που έχετε να κάνετε και προσπαθήστε να τις χειριστείτε μεθοδικά προτού κινηθείτε προς τις λιγότερο σημαντικές. Αντισταθείτε στο να προσπαθείτε να κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα.

Απόλαυσε τις επιτυχίες σου

Οταν έχετε επιτύχει έναν προσωπικό στόχο ή έχετε τελειώσει ένα μεγάλο έργο, να κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όσο να το να κάνετε μασάζ ή κάτι πιο εξεζητημένο, όπως μια απόδραση το Σαββατοκύριακο. Γιορτάστε το επίτευγμά σας, πριν κάνετε άλμα στην επόμενη εργασία.

 

Διάβασε ακόμα 

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν τα 10 τραγούδια που σου διώχνουν το άγχος

10 λόγοι που σου προκαλούν αϋπνία και πώς να την καταπολεμήσεις

12 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αποβάλεις το άγχος

Total
13
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive