Μαζί με τα πρώτα κρύα και τις βροχές του χειμώνα, έρχονται και οι ιώσεις. Όταν είμαστε άρρωστοι, όλα πηγαίνουν πίσω. Παίρνουμε άδεια από τη δουλειά, μένουμε κλεισμένοι στο σπίτι και σταματάμε τη γυμναστική. Ή μήπως δε χρειάζεται;

Αν είσαι άρρωστος και παρόλα αυτά θέλεις να πας στο γυμναστήριο, πρέπει να διαπιστώσεις το εξής: το κρύωμα σε έχει χτυπήσει στο ανώτερο αναπνευστικό (μπούκωμα και απλός πονόλαιμος) ή στο κατώτερο (βήχας, φλέματα, πόνος στο θώρακα);

Συμπτώματα ανώτερου αναπνευστικού

Αν τα συμπτώματα περιορίζονται πάνω από το λαιμό σου (δηλαδή ρινική συμφόρηση, πονόλαιμος και φτέρνισμα), μπορείς να κάνεις ελαφριές ασκήσεις στο σπίτι.

Παίρνε ήπια αντιφλεγμονώδη, τα οποία δε φέρνουν υπνηλία και αν νιώθεις αρκετή ενέργεια και δεν έχεις πυρετό ή ύπουλα δέκατα, μπορείς να πας στο γυμναστήριο. Πρόσεξε όμως να ελέγχεις την ένταση των ασκήσεών σου, καθώς η έντονη γυμναστική θα σε κουράσει αρκετά και μπορεί να χειροτερέψουν τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, αν συνηθίζεις να τρέχεις στο διάδρομο, καλύτερα να κάνεις ελαφρύ τζόκινγκ και αντί να σηκώσεις βάρη, δοκίμασε να κάνεις πιο ήπιες ασκήσεις.

Να θυμάσαι πως όταν είμαστε κρυωμένοι, ακόμα και με ελαφριά συμπτώματα, πρέπει να ξεκουραζόμαστε για να ανανήψουμε πλήρως και να επανέλθουμε δυνατοί στις υποχρεώσεις μας.

movies reactions death sick depressed

Εφόσον θα βρεθείς άρρωστος σε ένα δημόσιο χώρο, πρέπει να σκεφτείς και την υγεία των γύρω σου. Πάντα να πλένεις τα χέρια σου και να σκουπίζεις τα όργανα που χρησιμοποιείς μετά το τέλος των ασκήσεών σου. Επίσης, πάντα να καλύπτεις το στόμα και τη μύτη σου με τον ώμο σου όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι, καθώς είναι πιο αποτελεσματικό από το να καλύπτεσαι με την παλάμη σου. Έτσι, θα μειώσεις τον κίνδυνο να μεταφερθούν μικρόβια στους υπόλοιπους χρήστες.

Αν αρχίσεις να νιώθεις χειρότερα κατά τη διάρκεια της άσκησης, μείωσε την ένταση σιγά σιγά, μέχρι να τελειώσεις και να φύγεις. Αυτό θα είναι ένδειξη ότι πιέσες περισσότερο από όσο θα έπρεπε τον ταλαιπωρημένο οργανισμό σου. Το ίδιο ισχύει και για τη δουλειά και την καθημερινότητά σου. Μέχρι να γίνεις τελείως καλά, μην πιέζεσαι να τα κάνεις όλα γρήγορα, γιατί θα επιβαρύνεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Συμπτώματα κατώτερου αναπνευστικού

Αν τα συμπτώματα είναι αρκετά βαριά, πχ έντονος βήχας με φλέματα, δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή και υψηλός πυρετός, τότε καλά θα κάνεις να αφήσεις τη γυμναστική και να πας στο γιατρό.

Η άσκηση, έντονη ή μη, θα χειροτερέψει τα συμπτώματά σου και θα σου προκαλέσει μεγάλη κόπωση, αφού έχεις δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης, μπορεί να σου προκαλέσει αφυδάτωση, μέχρι και λιποθυμία. Γι’ αυτό μην κάνεις γυμναστική ή έντονες δραστηριότητες πριν ανανήψεις πλήρως.

 

Διάβασε ακόμη

Tι δεν πρέπει να πιεις ποτέ πριν τη γυμναστική

Οι βασικοί κανόνες για μία ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία

7 μύθοι και πραγματικότητες για το γυμναστήριο

Total
1
Shares

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Για να διαβάζεις πρώτος τα θέματα του Men Exclusive